ביצה ללא קליפה: משחק מדע

ניסוי מדעי עם ביצה

הניסוי שלפנינו מדגים תהליכים כימיים שונים ומהנה ילדים בגילאי גן מאוחר ובית ספר יסודי.

צריך:

ביצה, כוס, חומץ לבן ביתי רגיל. כדאי: צבעי מאכל. וסבלנות! הניסוי לוקח כמה ימים.

רצוי לבצע את הניסוי על שלוש ביצים בו זמנית כדי להבטיח תוצאה מוצלחת.

את הביצה מניחים בתוך הכוס ומכסים בחומץ.

מייד יתחילו לעלות בועות והביצה תצוף.

אחרי כמה שעות עולה קצף לבן.

799-naked-egg-ביצה-בלי-קליפה

אחרי 24 שעות יש לשטוף את הביצה במים.

בשלב הזה: כדאי להפוך את הביצה לתוך כף היד ולא לנסות לדוג אותה עם כפית. צריך לשפשף את הקליפה בעדינות.

 הביצה כבר גמישה אבל עדיין לא שקופה.

797-naked-egg-ביצה-בלי-קליפהnaked egg

בחזרה לכוס עם חומץ טרי לעוד 24 שעות. בשלב זה הקליפה תעלם לחלוטין ויישאר קרום גמיש ושקוף. יש לשפשף בעדינות רבה מאד את שאריות הקליפה תחת מים קרים זורמים.

796-naked-egg-ביצה-בלי-קליפה

הביצה חזקה למדי, והיא אפילו קופצת! כדאי לעשות את כל הניסויים מעל תבנית גדולה כי היא בכל זאת עלולה להתפוצץ.

אחרי שמשחקים ובודקים את הביצה הערומה שמים אותה בקנקן גדול מלא במים עם טיפת צבע מאכל. כך נקבל הדגמה יפה של תהליך אוסמוזה, הביצה תגדל וצבעה ישתנה.

הנה הביצים לאחר 24 שעות:

792-naked-egg-ביצה-בלי-קליפה

הנה ביצה לאחר 48 שעות של השרייה:

790-naked-egg-ביצה-בלי-קליפה

לסיום הניסוי אפשר לשפוך על הביצה הרבה מלח גס ולתת לה לילה. המלח יספח את המים והיא תתכווץ.

מה קרה כאן?

קליפת הביצה מורכבת מסידן פחמתי.

החומצה האצטית שבחומץ מפרקת את הסידן.

התגובה מייצרת בועות פחמן דו חמצני שמצטברות על הקליפה וגורמות לביצה לצוף.

לאחר שהקלציום מוסר נשארת קליפה דקה וגמישה. המים הצבועים מחלחלים דרך הקליפה בהדגמה יפה של תהליך אוסמוזה. בשלב הסופי המלח סופח את הנוזלים וכך הביצה מתכווצת.

הקליקו לשעשועי מדע נוספים